2017 - Een vakantie met Allegoeds

Kwaliteit van Leven

Wat een bijzondere week hadden wij, die week in september dat we met gasten van Stichting AlleGoeds mochten verblijven in de Vrije Vogel. Onze groep bestond uit 24 ouderen, sommigen nog zelfstandig maar ook een aantal die intensieve zorg nodig hadden. Eén voor een of soms samen met anderen in rolstoeltaxi kwamen op vrijdag onze gasten aan bij de Vrije Vogel. Een heerlijke plek, vlakbij het mooie Drents-Friese Wold. We werden hartelijk ontvangen met een lekker stuk oranjekoek, een echt Friese traktatie. Aan alle voorzieningen voor onze gasten was gedacht.
Rolstoelen, rollators hier een douchestoel, daar een speciaal bed. Alles stond klaar. En toen één van de gasten een speciale wens had was dat ook zo geregeld. 


Zo werden we de hele week verwend. Met lekkers bij de koffie, heerlijke maaltijden. We konden genieten van het zonnetje op de verschillende terrassen rondom de boerderij. Twee huiskamers die we naar eigen inzicht en behoefte konden inrichten en gebruiken. Het zwembad waar velen met veel plezier gebruik van hebben gemaakt. Sommigen hadden jarenlang niet meer gezwommen. Als we iets nodig hadden of wensten hoefden we maar te vragen of het werd voor ons geregeld.

 

Er was één echtpaar dat onze week extra bijzonder maakte. Meneer had een ernstige spierziekte waardoor hij bijna niets meer kon bewegen. Hij had nauwelijks nog enige mimiek in zijn gezicht, dat alleen nog een trieste uitdrukking vertoonde. Ook praten ging zeer moeizaam. Een zacht fluisteren van een enkel woord, dat vaak ook nog onverstaanbaar was. Een aangrijpende situatie, ook heel belastend voor zijn vrouw. De drukte van de hele groep was soms ook bijna teveel voor meneer. De eerste dagen vroeg zijn vrouw zich dan ook ernstig af of ze er wel goed aan gedaan had om deze vakantie nog te doen. Langzaam wisten we het vertrouwen van beiden te winnen. Zo konden we mevrouw wat ontlasten en haar enkele momenten van ontspanning bieden. Het mooiste moment kwam op de laatste twee avonden. Eerst was er al het enthousiaste optreden van het, door de Vrije Vogel geregelde Waterkantkoor, dat een kleine glimlach op zijn gezicht wist te toveren. Maar het hoogtepunt kwam tijdens de Bonte Avond toen de vrijwilligers het zo bont maakten dat zijn gezicht helemaal opentrok en hij samen met zijn vrouw een volle gulle lach liet zien. Wat een  dankbaar moment! Later vertelde zijn vrouw dat ze haar man soms vroeg welk cijfer hij gaf voor de kwaliteit van zijn leven. Meestal bleef dit steken op een vijf, maar na deze dagen was zijn antwoord: ‘een acht!’

 

Mede dankzij de goede verzorging en prettige sfeer in de Vrije Vogel konden wij dit echtpaar zo’n ontspannen week bieden dat er iets gebeurde wat niemand meer voor mogelijk had gehouden.


Tineke Breuer
 

Tineke Breuer is vrijwilliger bij de Stichting AlleGoeds. Als coördinator begeleidde zij een vakantieweek in De Vrije Vogel.
In het dagelijkse leven is zij coördinator bij het hospice in Zutphen 

Aangesloten bij:

 

Groepsaccommodaties Nederland

   
   
 

 

Gecertificeerd fairtrade bedrijf

 

 

Groepen Friesland

 

 

Gastheer Nationaal Park

Bel of mail:

0516-513525
-